8 tot en met

12 september 2021

Succes en teleurstelling in spannend laatste wedstrijdonderdeel

De vaardigheidsproef was vandaag het laatste wedstrijdonderdeel van het wereldkampioenschap. Het selectieve parcours dat Jeroen Houterman had bedacht,  legde bloot wie de gehoorzaamheid en wendbaarheid van de paarden het beste voor elkaar hadden.

Het lukte niemand om foutloos en binnen de tijd te rijden. De Hongaar Gyorgy Fekete won het slotonderdeel. Hij reed heel efficiënt en had veel geluk op de poorten 5 C en D die hij bijna schampte. Dank zij het betere ‘goochelwerk’ slaagde hij erin om alle ballen te laten liggen. Hij kreeg slechts 0,92 strafpunten voor het overschrijden van de tijd. Dit mooie resultaat telde ook mee voor het Hongaarse team dat na de marathon aan de leiding ging in het landenklassement.

 

Binnen de tijd
De Hongaren staan er om bekend dat ze goed zijn in vaardigheid rijden. Dat bleek in deze wedstrijd maar weer eens, want Fekete’s landgenoot Tibor Nagy (niet rijdend voor het team) werd tweede met ook alleen maar tijdfouten. Stan van Eijk zag het gisteren nog niet zo zitten met de vaardigheid. Hij moest het vandaag opnieuw doen zonder Zorac. De kleine fanatieke Jones moest samenwerken met dressuurpaard Deniro. Maar Stan had alle moeilijke lijnen vooraf goed bekeken en leverde een ongekende prestatie. Hij reed op het scherpst van de snede. In alle lastige wendingen draaide hij zo kort mogelijk en bewees hij dat het wel degelijk mogelijk was om binnen de tijd te rijden. Hij had zelfs 5 seconden over! Alleen op poortje 4 viel een bal en dat bracht zijn totaal op 3 strafpunten. Hij werd 3e in de vaardigheid en eindigde zo individueel op de zesde plaats. “Jammer van dat balletje,” zegt hij. “Ik ben blij met dit resultaat. Natuurlijk had ik gehoopt dat het allemaal anders was gegaan, maar het is goed zo.”

 

Toch brons
De Nederlanders waren goed op dreef in het lastige parcours. Teamrijder Antonie ter Harmsel tikte er op poort 17 een bal af en was een fractie te laat binnen. Zijn resultaat en dat van Stan maakten dat Nederland toch het podium bereikte. Voor de Duitse menners was het een kwestie van ‘overleven’ in het parcours. De paarden van Marco Freund waren totaal niet voorwaarts en het was een wonder dat alle ballen bleven liggen. Door het gebrek aan drang naar voren kwam hij veel te laat binnen en kreeg 8,48 strafpunten. Anna Sandmann had minder moeite, liet ook alles liggen en kreeg 5,44 voor tijd. Daarmee steeg ze in het klassement en won brons. Dat ging ten koste van haar landgenoot Sandro Koalic. Na dressuur en marathon stond Koalic op zilver, maar in de vaardigheidsproef maakte hij fout op fout waardoor hij met 15 strafpunten finishte. Hij viel daardoor van het podium en werd vierde. Schrale troost was de zilveren teammedaille voor het Duitse team waar hij ook deel van uitmaakte.

Laatste starter Martin Hölle had een royale voorsprong. Hij haalde de tijd niet helemaal en reed de laatste twee poorten om, maar het goud voor hem en zijn land was binnen.

 

Super presterende Nederlanders
Van de Nederlandse menners eindigden er maar liefst 3 in de top 10 van de eindklassering. Theo Timmerman werd 5e. Met alleen 6,73 aan tijdfouten kwam hij met zijn jonge span sterk voor de dag in de vaardigheid. Naast de mooie 6e plaats van Stan van Eijk werd Antonie ter Harmsel 7e. Een prachtig resultaat voor het Nederlandse mennen.

 

Alle uitslagen staan op Hoefnet

 

Terug naar nieuws
Succes en teleurstelling in spannend laatste wedstrijdonderdeel

© World Horse Driving 2021
Created by