8 tot en met

12 september 2021

Spectaculaire marathondag

Het publiek was vandaag massaal aanwezig om te genieten van de marathon. De acht selectieve hindernissen waren alles behalve simpel. Menig menner liep aan tegen foutjes. Uiteindelijk was de Duitser Dennis Schneiders het snelst en boekte Theo Timmerman het beste Nederlandse resultaat.
 

Veel plaatselijk publiek kwam om Stan van Eijk en Carlo Vermeulen aan te moedigen. Carlo was het eerst aan de beurt. Het ging echter niet zoals hij had gehoopt. In hindernis 6 raakte hij een paal waardoor groom Kris ternauwernood aan boord kon blijven. “Dat overkomt mij normaal gesproken nooit,” zegt Carlo na afloop. “Ik had vandaag geen goed stuur doordat de druk van de paarden onderling te verschillend was. We hebben onderweg nog een keer wat versteld, maar het vervolgens weer teruggezet. Soms moet je het nemen zoals het is. Hier moet alles kloppen om hoog te eindigen.” Hij werd 15e in de marathon en staat in de middenmoot van het algemeen klassement.

 

Paardenwissel
Stan van Eijk had vanochtend reuze pech. Zijn allrounder Zorac stond met een dik been en bleek ondanks de goede verzorging kreupel te zijn. Daarom moest dressuurpaard Deniro naast de ervaren Jones worden gezet in de marathon. Stan moest zijn plannen aanpassen en zette alles op alles er met het alternatieve span het beste van te maken. “Hoe ik heb gereden? Wil je het eerlijk weten?” Het K-woord valt. De teleurstelling is te begrijpen, want twee jaar werkte Stan toe naar dit WK. “Ik heb er vandaag alles uit gehaald wat er in zat, maar ik kom hier natuurlijk niet om met mijn B-keuze te rijden,” zegt hij over de wedstrijd van vandaag. Ook morgen moet hij improviseren, want hij heeft Zorac teruggetrokken uit de wedstrijd. “Als het morgen een heel technisch parcours is, komt deze combinatie van paarden ervaring tekort. Maar ook morgen ga ik proberen er het beste van te maken!” Stan werd 27e in de marathon en staat op plaats 14 in het klassement.

 

Timmerman beste Nederlander
Voor het Nederlandse team deed Raymond Letteboer wat er van hem werd verwacht. Met veel power knalde hij door de hindernissen. In hindernis 6 zat hij vlakbij de finish heel even vast, maar dat liep goed af. Letteboer werd 9e in de marathon en staat 11e in het klassement. Dankzij de marathon resultaten van Letteboer en Antonie ter Harmsel is het Nederlands team een plekje opgeschoven in het landenklassement.

Beste Nederlander was individueel deelnemer Theo Timmerman. Hij werd knap vijfde in de marathon en staat er individueel (7e) ook het beste voor van de Nederlandse rijders. “Het ging goed en ik ben dik tevreden,” straalt hij. “De paarden waren heel fit. Dit is pas hun vierde wedstrijd. Qua marathon was ik er van tevoren van overtuigd dat ik met dit span hoog kon komen. De hindernissen waren mooi, maar zwaar en dat mag ook voor een WK. Ik vond wel dat de ondergrond wat slecht werd bijgehouden, waardoor de omstandigheden niet voor iedereen hetzelfde waren. Maar ik ben tevreden, want hier wilde ik pieken. Ik hoop dat er morgen een moeilijk vaardigheidsparcours staat. Dat is voor mij het fijnst, want als het te makkelijk is, word ik nonchalant.”

 

De top van het klassement
Dressuurwinnaar Martin Hölle reed een geweldige marathon. Razendsnel en zonder fouten vloog hij door de hindernissen. Hij werd 4e in dit wedstrijdonderdeel en verstevigde zijn leidende positie. Het Hongaarse team staat na de marathon nog aan de leiding. Specialist György Fekete werd tweede in de marathon en droeg met dat het mooie marathonresultaat bij aan de voorsprong van de Hongaren. De Duitser Dennis Schneiders won de marathon. Hij deed vanochtend aan laagvliegen, maar net als Timmerman rijdt hij individueel. De Duitse teamrijders Marco Freund en Sandro Koalic reden een sterke marathon hielden hun land in medaillepositie. Koalic is individueel opgeklommen naar de tweede plaats in het klassement. De Fransman Franck Grimonprez hield ook aansluiting in de marathon en staat op plaats 3

 

De finale
Morgen is het laatste en beslissende wedstrijdonderdeel, de vaardigheidsproef. Aan het einde van de dag zijn de medaillewinnaars bekend.

 

Kijk voor alle uitslagen op Hoefnet 

Terug naar nieuws
Spectaculaire marathondag

© World Horse Driving 2022
Created by