8 tot en met

12 september 2021

D(r)ivers Limburg 2021 nr. 5: Meike Paridaans

D(r)ivers Limburg 2021 is een kettingbrief waarmee we diverse stakeholders aan het woord laten over het WK tweespannen Limburg 2021. De vorige keer schoof bondscoach mennen Ad Aarts aan. Ad heeft de volgende vraag voorgelegd bij eigenaresse en eindredactrice van onze mediapartner Hoefnet. 

“Hoi Meike, het WK tweespannen is dit jaar in Nederland. We hebben door corona een moeilijke periode gehad wat betreft de wedstrijden. Daarbij mag er vaak geen publiek aanwezig zijn vanwege de coronaregels. Laten we hopen dat er wel publiek mag zijn bij het WK tweespannen in september. Wat is jouw advies om bijvoorbeeld de mensport of het WK onder de aandacht te brengen op de mediakanalen? We hebben nu, na de corona tijd, een soort herstart om weer publiek te kunnen benaderen. Hoe zouden we dit kunnen doen en wat voor tips heb jij voor de mensport, om het bereik richting publiek en sponsoren te vergroten?”

Hey Ad, wat leuk dat je me hiervoor vraagt! Daar heb ik zeker ideeën over. Het allerbelangrijkste vind ik altijd dat wanneer mensen die (misschien) geïnteresseerd zijn in de sport of in een evenement als het WK, de informatie die voor hen relevant is zonder zoeken kunnen vinden. Social media is natuurlijk een handige tool om mensen te bereiken, maar een goede en overzichtelijke website vind ik de beste manier om de dingen die je bezoekers willen weten/lezen, te bundelen. De social media kanalen moeten dus duidelijk zichtbaar gekoppeld zijn aan de website, zodat (potentieel) geïnteresseerden gelijk door kunnen klikken naar de informatie die zij willen ontvangen.

De mensport is een kleine tak van paardensport, in vergelijking met bijvoorbeeld dressuur, springen en eventing. Ik denk dat het daarom des te belangrijker is dat we bewust bezig zijn met het beeld wat we schetsen van de sport, aan de ‘niet-mensportmensen’ om ons heen. De makkelijkste discipline om te begrijpen voor publiek is natuurlijk het springen en zo ‘simpel’ gaat het voor de mensport natuurlijk niet worden, met meerdere onderdelen in één wedstrijd. Ik vind het goed dat de FEI het puntentellingsysteem onder de loep heeft genomen. Hopelijk maakt dat de sport duidelijker. 

Toch denken ‘niet-paardenmensen’ (ja, ook ik spreek die af en toe) vaak aan sulky’s of begrijpen ze totaal niet wat ik bedoel, wanneer ik vertel over de mensport. Ik denk dat organisaties, menners, en overige betrokkenen bij de sport, iedereen die ook maar enkele interesse in de sport toont moet omarmen. Want ook ik ben een typisch voorbeeld van een dressuuramazone, die als groom de mensport binnen rolde. Ik had ook geen bijzondere interesse in de mensport, maar wilde niet ver van huis in de paarden gaan werken.

Het is niet zo dat mensen die niet betrokken zijn bij de sport geen interesse of passie ervoor kunnen ontwikkelen. Ik denk dat we dat in ons achterhoofd moeten houden, want hoe meer wij openstaan voor anderen, hoe meer je het terug krijgt. Wij kunnen als menners leren van ruiters en andersom geldt hetzelfde. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat de jeugd de toekomst heeft. Waarom zijn er bijvoorbeeld heel veel maneges, maar zijn er op veel daarvan geen menlessen te volgen? Het hoeft niet gelijk een marathontraining van het allerhoogste niveau te zijn, maar de kennismaking met de sport kan wat mij betreft niet vroeg genoeg beginnen.

Meike Paridaans geeft het stokje van D(r)ivers Limburg 2021 door aan Bram Chardon, vierspanmenner:

“Hoi Bram! De jeugd heeft de toekomst. Dat is een uitspraak die je ook regelmatig binnen de mensport hoort. Het niveau tijdens het WK tweespannen in Kronenberg belooft hoog te worden en dat willen we in de toekomst natuurlijk graag zo houden, of misschien zelfs nóg hoger tillen. Maar wat vind jij van de uitspraak ‘De jeugd heeft de toekomst’?

Het is dit jaar natuurlijk de eerste keer dat de Nederlandse jeugd mee gaat doen aan het Europees kampioenschap. Hoe denk jij dat we onze jeugd kunnen motiveren, stimuleren en voorbereiden op een succesvolle en duurzame toekomst?” 

Het antwoord van Bram wordt over een aantal weken gepubliceerd.

Terug naar nieuws
D(r)ivers Limburg 2021 nr. 5: Meike Paridaans

© World Horse Driving 2021
Created by