8 tot en met

12 september 2021

D(r)ivers Limburg 2021 nr. 4: Ad Aarts

D(r)ivers Limburg 2021 is een kettingbrief waarmee we diverse stakeholders aan het woord laten over het WK tweespannen Limburg 2021. De vorige keer schoof Jeroen Houterman aan. Deze keer heeft bondscoach mennen Ad Aarts een vraag voorgelegd gekregen. De vraag die Jeroen stelde aan Ad, luidt als volgt:

“Hoi Ad, zoals je weet is het WK tweespannen voor het eerst in Nederland, wat zijn jouw doelen met betrekking tot dit WK en hoe denk jij deze te gaan bereiken? Zoals je weet hebben de enkelspannen in 2018 op dezelfde terreinen twee keer goed gewonnen, denk je dat je dit kan evenaren?”

Ik wil de organisatie van het WK mennen Limburg 2021 alvast bedanken voor het organiseren van het eerste WK tweespan in Nederland. Een WK in eigen land is altijd een meerwaarde voor de mensport, in dit geval voor de tweespan rijders. Daarbij was het WK enkelspan en para in 2018 heel goed, strak en professional georganiseerd. Bij de chef d'equipe meeting bijvoorbeeld waren er geen vragen of opmerkingen. Dit is soms wel anders op kampioenschappen.

We hadden op het NK in Maasdijk een 30-tal tweespannen op de startlijst staan, wat een enorme groei is van deze groep menners. Door deze groepsgrootte, ontstaat er meer competitie, groei en ontwikkeling van de sport. Hierdoor kom je ook naar een hoger topsport niveau. De doelen die we gesteld hebben zijn met het land voor een medaille te gaan en met meerdere rijders bij de eerste 10 in het overall klassement te eindigen. Door corona en het Rhino virus, zijn er best wel wat hobbels op de weg richting het WK 2021. We proberen, door mee te bewegen met de situaties die er zijn op dat moment, steeds te denken in oplossingen om een zo optimaal programma te houden. We hebben bijvoorbeeld een extra training ingepland dit seizoen. Bij het niet doorgaan van een wedstrijd, kijken we naar andere oplossingen. Tot op heden gaat het naar wens volgens de aangepaste planning. Het WK in 2018 is iets waar ik heel trots op ben. We waren erg succesvol met de enkelspannen en de para menners. We behaalden goud met beide teams en individueel was er zilver voor enkelspan rijdster Saskia Siebers en goud voor para menners Jacques Poppen in graad 1 en Francisca den Elzen in graad 2. Het evenaren van deze resultaten zal moeilijk zijn, maar we gaan er wel voor. Er zijn ook wel duidelijk mogelijkheden, maar de concurrentie is groot met landen zoals Hongarije, Duitsland, Frankrijk, etc. En vergeet niet, bij een groepsgrootte van 90 deelnemers aan de start, is er individueel 1 medaille op 30 rijders te verdelen. Dan moet ook alles kloppen en gaat het om de kleinste details. Dit maakt de sport ook duidelijk professioneler en topsport waardig. Dus een goed management is erg belangrijk als het gaat om minimale verschillen tussen de rijders.

Ad Aarts geeft het stokje van D(r)ivers Limburg 2021 door aan eindredactrice van Hoefnet, Meike Paridaans:

“Hoi Meike, het WK tweespannen is dit jaar in Nederland. We hebben door corona een moeilijke periode gehad wat betreft de wedstrijden. Daarbij mag er vaak geen publiek aanwezig zijn vanwege de coronaregels. Laten we hopen dat er wel publiek mag zijn bij het WK tweespannen in september. 
Wat is jouw advies om bijvoorbeeld de mensport of het WK onder de aandacht te brengen op de mediakanalen? We hebben nu, na de coronatijd, een soort herstart om weer publiek te kunnen benaderen. Hoe zouden we dit kunnen doen en wat voor tips heb jij voor de mensport, om het bereik richting publiek en sponsoren te vergroten?"

Het antwoord van Meike wordt over een aantal weken gepubliceerd.

Terug naar nieuws
D(r)ivers Limburg 2021 nr. 4: Ad Aarts

© World Horse Driving 2022
Created by